Forskel mellem privatudlejning og professionel udlejning

Hvis du overvejer, som du skulle udleje dit sommerhus, er i forvejen det vigtigste spørgsmål, du må besvare for dig selv, hvis du vælge privatudlejning eller et samarbejde med et udlejningsbureau, som dk-ferien Aps er. En kooperation med en sommerhusudlejning bringer mange fordeler med sig, bl.a. vejledning af kunder, hjælp og koordination ved slutrengøring, rådgivning rundt omkring sommerhus / udlejning og muligheden for at få fuld bundfradrag.

Vil du hellere udleje privat, husk at du må have bydende nødvendigt en forsikring, der også dækker dit sommerhus.

 

Så mange sommerhuse må du eje og udleje

Det lyder jo helt nemt: i Danmark må du eje så mange sommerhuse, som du vil. Men pas på, det er noget andet, hvis du også gerne vil udleje dine sommerhuse! For du må kun udleje højest 2 sommerhuse, som du også bruger privat. Udlejer du mere end 2 huse bliver det betragtet som erhversmæssig udlejning fra en privat person.

Hvis du er gift, betyder det, at I må udleje 4 sommerhuse tilsammen, 2 huse per hver. Den her regel stammer fra 2019, før også et ægtepar måtte kun udleje 2 sommerhuse tilsammen.

Grønne feriehuse

Feriehusudlejeres brancheforening fbnet.dk har i 2023 startet med fuld power et nyt, stort projekt for at lave branchen og sommerhusene fit for fremtiden: "Grønne feriehuse: Ny mærkningsordning på vej for energiforbedrede feriehuse i Danmark". Flere oplysninger findes i pdf-filen fra feriehusudlejeres brancheforening.

Så meget må du udleje dit sommerhus om året

Det her emne er desværre lidt forvirrende.... Sommerhuse er jo ikke godkendt til helårsbeboelse og det er grunden for at der er nogle regler for at udleje huset korrekt på årsbasis. Det betyder præcis: Fra den 1. marts til den 31. oktober må du selv benytte og udleje dit sommerhus så meget, som du gerne vil, så det drejer sig om maksimal 34 uger i sommerperioden. Fra den 1. november til den 28. / 29. februar (altså i vinterperioden) alligevel, må du kun selv benytte og udleje dit sommerhus i sammenlagt 9 uger. Alt i alt giver det 43 uger årligt, derfor kaldes reglen også 43-ugers regel.

Hvis du overvejer, at dit sommerhus skulle blive kun lejes ud og ikke benyttes privat, bliver det betragtet som erhversmæssig udlejning - og det kan være svært at få en tilladelse af Erhversstyrelsen. Men sådan en tilladelse er bydende nødvendigt, fordi det er strafbart at udleje et sommerhus til helårsbeboelse uden den.